Rolul fotografiei în conservarea naturii
articol revista Biosferis #1 (2021)
Natura și fotografia au fost interconectate încă de la început. De la înființarea Parcului Național Yellowstone și până la milioanele de imagini care constituie astăzi baze de date pentru specialiștii în domeniu, fotografia și-a adus mereu aportul în protejarea naturii. Reușim să o folosim însă la adevăratul ei potențial?
Înainte de a începe o discuție mai detaliată despre rolul fotografiei în conservare, ar trebui să discutăm despre ce înseamnă documentare. Cel mai adesea, pentru a putea fi cu succes aplicată în protejarea naturii, fotografia trebuie să aibă mai degrabă un caracter documentar în defavoarea unuia artistic. Dar ce înseamnă asta mai exact?
Până să apară ideea de documentar ca adjectiv, a apărut verbul „a documenta” pe la începutul secolului al XVIII-lea, care avea sensul de a aduce dovezi sau de a realiza o creație care se raportează la evenimente reale. Substantivul „document” provine din cuvântul „docere”, care în limba latină înseamnă „a învăța”. Așadar, caracterul de a învăța prin documentare este unul foarte important în discuția noastră. Fotografia documentară am putea spune că a apărut odată cu fotografia însăși, pentru că timpii lungi de expunere de la acea vreme, necesitau subiecte statice pe care natura le oferea din plin. Prima imagine cu un animal sălbatic apare în 1852, la peste 25 de ani de la inventarea procesului fotografic și are ca subiect un cerb. Imaginea alb-negru este realizată de John Dillwyn Llewelyn și pare la prima vedere o imagine autentică, compusă și expusă corect. Există însă o întorsătură de situație în cadrul respectiv. Cum tehnologic vorbind era imposibil la momentul respectiv să realizezi o imagine clară cu un animal sălbatic în mișcare, cerbul era împăiat și pus într-un decor natural pentru a fi fotografiat. Acest procedeu ne amintește de începuturile cercetării în general, când, pentru a fi studiate, animalele erau mai întâi împușcate. Câțiva ani mai târziu, același autor reușește însă să fotografieze doi pui de leu, de această dată vii, la grădina zoologică din Bristol. Prima imagine cu un animal sălbatic în libertate apare abia în 1870 și este realizată de către Charles A. Hewins. Subiectul lui era o barză.
Citiți articolul complet în revista Biosferis #1/2021, revistă editată de Propark - Fundația pentru arii protejate.