România Sălbatică
2010 - prezent
Început în 2010 în colaborare cu WWF, proiectul România Sălbatică este cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră. Cu ajutorul acestui demers pot spune că m-am dezvoltat foarte mult ca fotograf, că mi-am cunoscut țara așa cum nu credeam vreodată că o pot cunoaște și că am avut parte de nenumărate aventuri. Am schimbat pe parcursul proiectului trei aparate de fotografiat și am realizat zeci de mii de imagini, am schimbat trei mașini cu care am făcut zeci de mii de kilometrii de-a lungul și de-a latul țării, am văzut aproape toți munții de la noi, am umblat prin cele mai sălbatice locuri, am descoperit cele mai enigmatice animale și am cunoscut zeci de oameni dedicați protejării naturii. Dar poate cel mai important, în tot acest timp am strâns alături o comunitate de oameni faini care ne ajută să ducem mai departe mesajul întregului proiect.
În prima etapă am mers și am fotografiat toate cele 28 de rezervații mari din România (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale Biosferei) existente la acea vreme, iar imaginile surprinse au fost sau vor fi donate administrațiilor acestor rezervații și ONG-urilor de mediu, pentru o mai bună promovare și gestionare a zonelor naturale de la noi din țară. În urma acestui prim demers, a rezultat o expoziție de fotografie în aer liber ce a cuprins 50 de imagini în format mare, care au fost expuse în unele dintre cele mai vizitate zone ale celor mai mari orașe din țară (București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova și Iași). Expoziția a fost văzută de peste 50.000 de vizitatori.
În a doua etapă a proiectului am dezvoltat alături de Cosmin Dumitrache serialul documentar Descoperă România Sălbatică, ce prezintă diferite zone naturale prin intermediul filmului și al fotografiei. Serialul a fost foarte bine primit, trailerul și cele șase episoade finalizate însumând peste 600.000 de vizualizări.
Din 2017 a fost lansat noul website, un portal către cele mai importante arii protejate ale României, care se dezvoltă constant cu noi zone de interes și evenimente naturale ce merită văzute.

Albumul România Sălbatică
Multe dintre ideile din proiectul România Sălbatică au apărut pe parcurs, însă una a fost acolo încă de la început: albumul de fotografie. Cred cu tărie că acest album va inspira și va educa, fiind o poartă deschisă către biodiversitatea uriașă pe care România încă o mai are. Sper să însemne pentru toți pasionații de fotografie și natură, ceea ce a însemnat pentru mine atlasul zoologic pe care l-am îndrăgit atât de mult în copilărie.
Albumul, și de altfel întregul proiect, este modul prin care vreau să mulțumesc naturii de la noi pentru toate momentele deosebite pe care mi le-a oferit în cei aproape 25 de ani de când am privilegiul să o fotografiez.
+ Peste 250 de pagini cu fotografii și informații interesante din parcurile naționale și naturale, sau alte rezervații deosebite, și imagini cu majoritatea speciilor emblematice din fauna României;
+ Ilustrații grafice realizate de Gabriel Șerban;
+ Prefață semnată de Alex Găvan;
+ Format A4 landscape (297x210mm), copertă cartonată lăcuită 3D;+ Hârtie mată dublu cretată (dcm 150gmp), tipar offset de calitate realizat în România pentru a sprijini industria locală.

Filmul România Sălbatică
Cel mai amplu documentar despre natura țării noastre a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) unde a fost văzut de peste 3.500 de spectatori și a câștigat Premiul Publicului. Din 17 septembrie filmul a putut fi vizionat în cinematografele din toată țara, iar în curând va fi disponibil pe o platformă de streaming online. Până atunci, puteți urmări documentarul Povestea România Sălbatică, un film de making of despre întregul proiect, ce este disponibil pe linkul de mai jos.
Mai multe informații despre proiect găsiți pe www.romaniasalbatica.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
* ilustrațiile grafice sunt realizate de Gabriel Șerban;