Munții Făgăraș
2017 - prezent
Inițiat de Fundația Conservation Carpathia, acest proiect își propune transformarea Munților Făgăraș, și a zonelor învecinate, în cea mai mare rezervație forestieră a Europei. Acest lucru ar ajuta la conservarea multor specii de animale emblematice ale Carpaților, dar și la o mai bună păstrare a fondului forestier. Totodată, acest proiect ar putea aduce Munților Făgăraș statutul de parc național care, împreună cu alte parcuri și zone protejate din zonă, cum ar fi Piatra Craiului, Bucegi, Leaota, Iezer și până la Cozia și parcurile naționale din sud-vestul României, ar crea o zonă de sălbăticie uriașă, un adevărat nucleu pentru biodiversitatea europeană.
M-am alăturat acestui proiect în 2017, iar timp de doi ani am străbătut în lung și-n lat întregul masiv pentru a fotografia peisajul, fauna și flora specifică, în toate anotimpurile. Una dintre provocări a fost abordarea aeriană a localităților de la baza muntelui, pentru a pune în valoare modul cum acestea sunt interconectate la natura din jur. Fotografiile obținute sunt folosite de către Fundația Conservation Carpathia pentru a promova sălbăticia acestei zone și pentru a lupta în continuare în implementarea viziunii lor de ansamblu asupra Munților Făgăraș. De asemenea, va fi editat și un album de fotografie despre frumusețea acestor munți.
Din 2020 proiectul v-a continua cu o a doua etapă ce se va întinde pe alți 5 ani și se va axa și pe comunitățile locale, iar la final va fi editat un nou album cu acest subiect. O să continuăm și cu explorarea altor zone și o să ne concentrăm pe fotografierea majorității speciilor de plante și animale importante ale acestor munți.
Acest proiect vine ca o completare la o altă acțiune de suflet care s-a concretizat în Munții Făgăraș, de data aceasta coordonată de WWF România. În 2013, multe dintre râurile din acești munți erau distruse de construcția de micro-hidrocentrale, iar altele erau amenințate. Printre acestea din urmă se număra și râul Topolog, unul dintre cele mai importante habitate pentru ihtiofauna de munte din România. Într-un efort comun, inițiat de WWF și susținut de National Geographic, în care au fost folosite imaginile realizate de mine atât pe Valea Topologului, cât și pe alte văi deja distruse, am reușit salvarea acestui râu. Această realizare mi-a demonstrat că fotografia poate fi o unealtă importantă în lupta pentru protecția mediului și m-a determinat și mai mult să merg mai departe pe acest drum. 

Alege un alt proiect

Înapoi la Meniu